Wat is psychomotorische kindertherapie:

Psychomotorische kindertherapie (PMKT) is een therapie voor kinderen die vastlopen in hun ontwikkeling en dat in hun gedrag laten zien. PMKT heeft als doel de vastgelopen ontwikkeling weer op gang te brengen, waarna ouders en kind in staat zijn op eigen kracht verder te gaan.


Met spel en beweging stemt de therapeut af op het ontwikkelingsniveau, de behoeften en gevoelens van het kind. Door beweging en spel doet het kind motorische, zintuiglijke, emotionele, sociale en cognitieve ervaringen op. Het kind wordt zich bewust gemaakt van zijn eigen lijf (lichaamsbesef) en zichzelf (ik-besef) door bewust te voelen en te beleven.


Door het ontwikkelen van een eigen ik, komt het kind steviger in de wereld te staan. Door de veilige therapeutische omgeving en de deskundigheid van de therapeut gaat het kind nieuwe gedragspatronen ontwikkelen en eigen maken.

PMKT is maatwerk. Voor ieder kind wordt een apart plan opgesteld en wordt gekeken welke werkvormen en activiteiten bij dit kind passen. Er is geen standaard behandelplan, want ieder kind is uniek. Zo kan het ene kind juist baat hebben bij het uiten van zijn boosheid door steeds harder tegen een bal te schoppen. Een ander kind wil dit liever tekenen, met grote boze monsters en weer een ander kind wil erover praten. Samen gaan we in de therapieruimte op zoek naar welke vorm bij uw kind past. Misschien gaan we wel een moeilijke hindernisbaan bouwen, om er achter te komen hoe 'spanning' voelt in je lijf of gaan we een spel doen, waarbij je goed moet leren samenwerken.

Tarieven

Het uurtarief is € 75,00. Er wordt per afspraak een uur in rekening gebracht. Dit wil zeggen; 50 minuten behandeling en 10 minuten verslaglegging/overdrachtstijd. Psychomotorische kindertherapie wordt door de meeste zorgverzekeraars gedeeltelijk vergoed onder de aanvullende verzekering voor alternatieve geneeswijze. Raadpleeg uw polis om te weten of dit mogelijk voor u van toepassing is.