Training ‘Zelf plannen’ of ‘oplossingen bedenken’

De training Zelf plannen is een effectieve methode om jongeren met ADHD planningsvaardigheden aan te leren. Uniek is het motiverende karakter van de training en het werkboek. In acht individuele sessies worden stap voor stap samen met de jongere planningsvaardigheden aangeleerd en geoefend. De training bevat ook twee oudersessies. Daarnaast zijn optionele sessies toegevoegd om de jongeren en hun ouders te ondersteunen bij sociale problemen.

Jongeren met ADHD ondervinden veel problemen op school en thuis als gevolg van plannings- en organisatieproblemen. Deze training, gebaseerd op cognitieve gedragstherapie, helpt hen plannen en organiseren. Uit grootschalig onderzoek, gesubsidieerd door ZonMW, bleek dat Zelf plannen een significant positief effect heeft op zowel ADHD-symptomen en bijkomende symptomen als op planningsvaardigheden. Opvallend was het hoge aantal jongeren dat de training afrondde: 97%.

Bij deze training hoort een werkboek voor de jongere: Zelf plannen werkboek. In dit rijk geïllustreerde werkboek staan de oefeningen die in de training aan bod komen waarmee de trainer samen met de jongere aan de slag gaat. Dit werkboek dient zelf aangeschaft te worden, omdat dit bijdraagt aan de motivatie om de training succesvol te laten verlopen (Hier te bestellen voor € 19,99).

Zelf Oplossingen Bedenken is een wetenschappelijk onderzochte oplossingsgerichte training in combinatie met motiverende gespreksvoering om (minder gemotiveerde) jongeren oplossingsvaardigheden aan te leren, waarmee ze meer grip op hun leven kunnen krijgen.

In acht individuele sessies leren jongeren op een gestructureerde manier hun oplossingsvaardigheden te vergroten. De training bevat ook twee oudersessies.

Bij deze training hoort een werkboek voor de jongere: Zelf Oplossingen Bedenken Werkboek. In dit geïllustreerde werkboek staan de oefeningen die in de training aan bod komen. Dit werkboek dient zelf aangeschaft te worden, omdat dit bijdraagt aan de motivatie om de training succesvol te laten verlopen (Hier te bestellen voor € 17,99).

"Ik heb het gevoel dat het allemaal helderder is geworden in mijn hoofd en ik kan beter beslissen hoe ik iets moet aanpakken. Ik heb nu meer tijd en energie voor de belangrijke dingen." Wouter (16 jaar, ADD), na het volgen van de training Zelf Oplossingen Bedenken.